PARTNEREINK

Influencer alapok, avagy hozzávalók a sikeres kampányhoz, ha a digitális véleményvezéreket választod

Néhány éve úgy robbantak be a reklámiparba, hogy csak kapkodtuk a fejünket, mára pedig olyan szinten belakták az online teret, hogy el se tudnánk képzelni nélkülük a webes marketinget. Kikről beszélünk? A social media boom kiterjedésével párhuzamban egyre nagyobb fajsúlyt kapó figurákról, avagy az influenszerekről. Na de mi fán terem a véleményvezér? Nézzük meg az alapokat!

A fogalom lényegét az angol kifejezés szótövében kell keresni, hiszen az influence befolyást jelent. Jó ha tudjuk, hogy az elnevezés egyáltalán nem új keletű, hiszen már az 50-es években használták, a véleményükkel nagy tömegekre hatást gyakorló személyekre – főleg a klasszikus média berkein belül. Azonban az online világban új színezetet kapott. Most jöhet a már annyiszor hallott mondat: Az internet összeköti az embereket. Na, de miért fontos ez az #influencer marketing szempontjából? A fogyasztók információt cserélhetnek, melyben keresik a hiteles hangokat, akik az adott témában kiemelkedő tartalmakkal rendelkeznek, mégis az “egy közülünk” érzés bizalmi faktorával ruházódnak fel. Dobpergés…ők, a mai kor online influenszerei.

“Persze, nem mindenki lehet véleményvezér, pláne nem szavahihető formában.”

A legalapabb feltételekkel talán egy laikus is tisztában van: jelentős, és egyben releváns követőtábor; konzisztens, na meg persze minőségi #tartalomgyártás. Hogy adhassunk egy körülhatárolható magyarázatot, azt mondhatnánk, az influencerek a digitális világban hoznak létre kontenteket, elsősorban énmárkájuk népszerűsítése érdekében. Ennek hozadékaként szélesebb tömegekre is hatást képesek gyakorolni, tehát reklám megjelenések elhelyezésére is alkalmas a profiljuk. Ez az influencer marketing alapgondolata.

Természetesen az influencerek kategóriákba is sorolhatóak, mely mércéje általánosságban a követőszám:

Nanoinflueszerek – a legkisebb szereplők, avagy az 1000 alatti követővel rendelkező személyek. Tulajdonképpen bárki lehetne közülünk. Foglalkoztatottságuk nem kiemelkedő, ám speciális esetekben annál célravezetőbb.

Mikroinfluenszerek – 1000 és 100. 000 közötti követőtáborral rendelkező profilok. Itt kezdődik az igazi influencer élet.

Makroinfluenszerek – avagy, akik már igazi nagyhalak. 100. 000 és 1 millió közötti csúszkán mozoghatnak az ilyen profilok follower bázisai.

Az idézőjeles tápláléklánc csúcsát az 1 millió feletti követővel rendelkező megainfluenszerek birtokálják. Magyarországon aligha találunk ilyet, de ha a jövőben is ilyen tempót diktál a content marketing ezen része (márpedig fog),  hamarosan kijelenthetjük, hogy itthon is lesznek a kategóriának képviselői. Egyébként ide tipikusan sztárszemélyiségek tartoznak, de pár ügyes self-made kreátor is átlépte már a mágikus 1 milliót.

Emellett megemlíthetjük még a nicheinfluenszereket, akik szűk és jól körülhatárolt közönséget érhetnek el. Az ilyen profilok legfőbb ismertetőjele, hogy specifikus téma áll a középpontjukban.  Mizu itthon? A magyar piacot kétségkívül az #influenszer trend hulláma is csúszásban érte el. Pánikra semmi ok, elkaptuk a fényt az alagút végén. Jelenlegi állások szerint egész jól behoztuk a lemaradást, és bátran merjük állítani, hogy az új marketing modell itt is beért és olajozott működésbe váltott.

“Oké, de mi az influenszerekben az a hatalmas love faktor? Pont az, ami a követő közönség, vagyis számunkra potenciális vevők imádatát kiváltja – kis költői túlzással élve persze. Ez a bizalom.”

A felhasználói szintű profilok olyan intimitást csempésznek a közösségi hálókra, ami előtte elképzelhetetlen volt: bekukkanthatunk bárki életébe, ott lehetünk az otthonában, részt vehetünk a napjában. Ettől a követők akarva akaratlanul is közelinek érzik magukhoz az adott véleményvezért, és a fent már említett “egy közülünk” érzést is transzformálják az adott influenszerre, mely által azonosulnak személyével. Hab a tortán, hogy a követés indíttatása legtöbbször az influencer iránti rajongásból vagy szeretetből fakad. Ezen tényezők szinergiája azt eredményezi, hogy nagyfokú hitelességet társítanak az aktuális véleményvezérhez.

A hitelesség az egyre inkább tudatossá váló fogyasztói magatartás eleme miatt fontos. A mai fogyasztók érzékenyek a direkt reklámmegjelenésekre, szinte tudatosan kerülik azokat. Egy influencer oldalán, a tartalomba ágyazott, kevésbé direkten ható #hirdetés, viszont kiküszöböli ezt a jelenséget. Ráadásul, a fogyasztók személyes indíttatásból követik az adott véleményvezér oldalát, tehát tudatos választás az oldalon megjelenő tartalmak figyelemmel kísérése, mely koncentráltabb befogadást eredményez. 

Ez mind szép és jó, de mire kell figyelni, ha kampányunk kulcsfigurái a véleményvezérek lesznek? Hiszen nem csak “jó” influencerek vannak. A hitelesség fogalmától itt sem távolodhatunk el, csak éppen üzleti aspektusból nézzük azt. 

Az első és legfontosabb, hogy olyan influenszereket válasszunk, akik személyisége és profilja összeegyeztethető a márka vonalával és a #kampány által közvetített üzenettel, hiszen így lesz szavahihető a megjelenés. Valamint, ha kisebb mértékben is, de visszafelé is működnie kell ennek a folyamatnak. Egyszerűen: A brandem nívóját, hitelességét növeli-e, ha az adott személyt választom, mint influencer? Egyes termékcsoportoknál a követők márka affinitását (ABA) is kifejezetten fontos lehet elemezni.

Emellett a véleményvezérek követőtáborában rá kell lelnünk a saját célközönségünkre.”

Ehhez, pedig szükségünk van a profil #követőbázis összetételének elemzésére, melyben megmutatkozik az esetleges fake-followerek aránya is, akik csak az elérés látszólagos duzzasztását voltak hivatottak elérni. Emellett a kedvelés-követőbázis arány is sokatmondó szám lehet, valamint az elköteleződést reprezentálja a kommentek és kiváltott interakciók (például továbbítások) száma is. A #követőtábor validitása (AC) sarkalatos pont a sikeres influencer kampány létrehozásában. 

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy néhány árukategória egyértelműen megköveteli a nagyfokú esztétikát, ha reklámozásról van szó. Ilyen például a beauty termékek vonala. Itt jönnek a képbe, az influencerek egy külön szegmensét képező kreátorok, akik nagyrészt self-made személyiségek és követőiket tartalmaik minőségének és összehangoltságának köszönhetik. Már-már alkotói személyiségük révén, lényeges pluszt adhatnak a hirdetésnek. Az igényes #feed persze alapvető szempont kell, hogy legyen minden esetben.

Most, hogy megtudtuk mi a fontos az influencerek kiválasztásánál, vegyük át, hogy milyen reklámozási lehetőségek állnak rendelkezésre, ha ezt a #marketing megoldást választod. Avagy mik a bevett modellek? És milyen formai keretei vannak ezeknek?

A tartalmi kikötéseket illetően beszélhetünk dedikált és említett tartalomról. Előbbi együttműködési forma szoros kohéziót követel meg a tartalom és a hirdetés között, még utóbbi a #kontent kreátor saját koncepcióját követi és a hirdetés ebbe illeszhető be szabadon, avagy kevésbé meghatározott felépítésű. Ezen megoldások jellemzően a #videós tartalmaknál használatosak. Nem hagyhatjuk ki a szponzorációt, mely szintén kevésbé fajsúlyos reklámmegjelenéseket takar, és nagyobb kreativitást ad az az influenszernek kezébé a megvalósítást illetően. Nem úgy a #shoutout, aminek nevéből nem túl nehéz kitalálni, hogy célzott és egyértelmű hirdetés, kötöttebb megjelenési keretek között. 

Ha a piszkos anyagiak kerülnek az asztalra egy véleményvezérrel megállapodhatunk barter, félbarter vagy csupán anyagi térítés formájában is. A juttatások nagysága rengeteg tényezőtől függ, de sokat nyom a latba a követőszám, a termék vagy szolgáltatás jellege és a kampány specifikus jellemzői is (érthetőbben: teljesen más a hangsúlyos egy akciónál és más egy brand építésnél).

A koncepció az adott közösségi média felület lehetőségeihez mért, de lehet hosszabb videó (#Youtube, #IGTV), rövidebb videó (#Tiktok), vagy kép/gif/videó alapú poszt, szöveges tartalommal vagy story is (#Facebook, #Instagram). Klisé, de akkor is bátran elmondható, hogy akiben megvan a kellő alkotóvágy, ott csak a csillagos ég szabhat határt a kreatív megvalósítást illetően. Persze  sok múlik a tartalmi kötöttségeken és influencer guide által lefektetett kereteken is.

Utolsóként egy szigorúan formai előírás, amit elhanyagolva igen nagy lehet a bukta: #reklam, #szponzoralttartalom, #hirdetes. Így már ismerős ugye? A Gazdasági Versenyhivatal ugyanis finoman szólva sem nem nézi túl jó szemmel, ha lemaradnak ezek a megjelölések.

“Bár az influencer marketing szabályozása hazánkban még igen gyerekcipőben jár, a meglévő szabályozásokat mindig szem előtt kell tartani.”

Még egy tipp a formai keretekhez: Kizárólagosság. Nem egy példát láttunk már arra, hogy egyes piaci kategóriák igénylik a versenytársakkal való #együttműködés kizárását az influencer számára. Ezen elv alkalmazása, és a márka pozíciójának szilárd biztosítása, a hosszú távú partnerség vagy #márkanagykövet pozíciók során nagy hasznunkra válhat. Úgyhogy nem kérdés, melegen ajánljuk. 

Oké, oké.. De hogyan lesz az influencer kampányból mérhető eredmény? Közgazdászok és a számok emberei előnyben, jöhetnek az elemzések és excel táblák. Hogy miért? Talán már nem okoz nagy meglepit, ha azt mondjuk: az online térben minden mérhető, így ezen hirdetések eredményei is.

Mondunk pár hatékony mérőszámot, ami meghozza az aha élményt: #swipeup funkció, promóciós kódok, kattintási arányok, hashtagek, lájkok, továbbküldés. Ezek mind, mind a megszámlálhatóságot biztosítják. A Facebook “Kingdom” és a Youtube is profi belső elemzőrendszerrel rendelkezik a business platformon, de természetesen speciális üzleti programok is a rendelkezésünkre állnak, amik segítenek az elemzésben. 

A kampányt értékelő reportálás, avagy szebb nevén az influencer kampány #analitika lesz az a végső elemzés, ami mindent összevetve (értsd: piac, demográfia, #elérés, #engagement) összesítő képet ad a sikerességről, az előbbi mérőszámok által felvázolt darabkákat összerakva. Bizony, pont ahogy a legoban.

Lezárásként vegyük át a folyamatot és azt az alappillért, ami nélkül instabil építmény a kampányunk:

Először is meg kell találnunk a számunkra megfelelő influencereket. A legfontosabb szempont a hitelesség kell, hogy legyen, melybe a valós követőktől, a márkához vagy termékhez való illeszkedésen át, az igényes megvalósításig minden beletartozik. A követőszám alapú kategorizálás segíthet az elérési szám belövésében, a tartalmi és formai előírások, pedig keretet adhatnak a hirdetés megjelenésének. A riportálást a mérhetőség biztosítja. Ami, pedig megalapozhatja a sikert:

“Pontos influencer guide. Avagy, ha úgy tetszik egy tedd és ne tedd lista a kiválasztott influenszereinknek. Másnéven a mágikus brief, amit annyiszor emlegetnek a marketingesek.”

Azt ajánljuk, hogy tényleg tartalmazza a koncepció sava-borsát, mert egy jól meghatározott kódex fényévekkel megkönnyíti az együttműködést.  Nem mellesleg szerződési formában írandó, úgyhogy nem szabad  félvállról venni. 

Reméljük, hogy ezzel a bejegyzéssel kicsit formába öntöttük az influencer marketing alapjait, a jövőben pedig  részletekkel is jövünk még a véleményvezérek világából.Addig is hogyan segíthet neked a BeBrand? Mi leszünk az influencer marketplaced! 4 éves tapasztalattal és több, mint 1000 influenszerünkkel hidat teremtünk a hirdetők és a véleményvezérek között. Kiválasztjuk a Te márkádhoz legjobban illeszkedő profilokat és megszervezzük a teljes kampányt.